Den 1 juli 2017 börjar en ny skatt på kemikalier i viss elektronik att gälla. Det handlar om att beskatta det miljöfarliga flamskyddsmedel som används på många elektronik-produkter i syfte att försöka minska spridningen av detta i människors hemmiljö. Med skatten vill riksdagen styra produktionen till att tillverkarna istället använder mer miljö- och hälsovänliga alternativ.

Exempel på produkter som kommer att beskattas:

  • Datorer
  • Läsplattor
  • Telefoner
  • Routrar
  • Trådlösa nätverk
  • TV-apparater
  • Skärmar

Hur fungerar skatten?

Skatten baseras på produktens vikt och är på 120 kr/kg, dock med en maxgräns på 320 kr/produkt för att undvika en oproportionerligt hög skatt. Exempel på hur skatten beräknas:

En bärbar dator som väger 1 kg och 450 gram: 1,45 kg x 120 kr= 174 kronor i skatt.

Vad innebär det för dig?

Den nya kemikalieskatten innebär att priset för berörda produkter från och med 1 juli kommer att öka med maximalt 320 kr per produkt. Observera att prispåslaget även kommer att gälla för redan framförhandlade priser hos tillverkare så kallade BIDs.

När du som kund hos oss på Infront köper produkter som omfattas av den nya skatten kommer vi att från och med 1 juli lägga på kostnaden för skatten på din order.

Välj rätt produkt

För att undvika högre kostnader på berörda produkter går det att välja rätt produkter som t ex innehåller en mindre mängd miljöskadliga flamskyddsmedel. Avdrag från skatten kan då göras med 50 eller 90 procent beroende på materialet som används, men det finns dock ingen möjlighet att helt slippa skatten.

Kontakta oss

Vi hjälper dig

Kontakta din säljare på Infront som hjälper dig att hitta alternativa produkter som är mindre skadliga för hälsa och miljö samt för att minimera prispåslaget. OBSERVERA att alla ordrar som levereras och faktureras innan 1 juli 2017 inte kommer att omfattas av denna skatt.

Har du frågor gällande Kemikalieskatten är du alltid välkommen att höra av dig till oss på Infront. Du kan också läsa mer på Skatteverkets hemsida. 

Kontakta oss